Свръх възможности на човешкото съзнание

Нашето разбиране за „нашият“ мозък все още е в много суров вид. Въпреки, че знаем много повече, отколкото само преди няколко години тези данни са неоспорими факти. В следващите няколко години, в рамките на това десетилетие, се очаква силен консенсус от учени, който предполага да бъдем в състояние да разберем повечето за финият механизъм, регулиращи начина на поведение, мозъкът, който манипулира информацията, сетивата задействащи се от нея. Всичко това се очаква да изчисли и да я съхранява генерираната мисъл, емоция и възприятие.

Какво е това имплант памет, за стимулиране на мозъка и за активиране на дългосрочни процеси на паметта.

Чрез импланти ние ще бъдем в състояние да открием това, което се случва около и в нас, а мозъка ще може да обработва информацията. Това открива някои много положителни възможности и ни разгръща непознати светове.

Ученият Теодор Бергер е и инженер по биомедицина и невролог. Той работи в Университета на Южна Калифорния, върху нещо, което само преди няколко години беше класифицирано като „Откачено“. Той помага на мозъка да конвертира краткосрочната паметта в дълготрайна такава. Или всички наши преживявания са временно складирани в това, което се нарича краткосрочната памет, това е провокирано и от факта, че в рамките на броени минути, часове, а понякога и секунди ние забравяме постъпилата информация като зрение, дадени, слух или обоняние. Не е случайност и това, че такава памет носи името „дългосрочна памет“, позната под научното хипокампус. Тя от своя страна е площ на долната част от нашия мозък.

Лице, страдащи от болестта на Алцхаймер или такива, които са имали инсулт имат увредени хипокампус. Те губят способността да създават дългосрочна памет, а това означава, че такива хора живеят в настоящето, но нямат „минало“. Ситуацията е повече от ужасна.

Според Теодор разработил чип, който може да имитира работата на невроните и след това да създаде имплант, с който да открие невронална активност и да стимулира невроните.

В процеса на работа на Теодор се стига до извода, че неговият математически модел спомага прехвърлянето на краткосрочна памет в дългосрочна памет и той работи добре, демонстрира стимулиране на неврони и това спомага за стимулиране способността на задържани спомени.

В свое интервю Теодор споделя, че това, което някога е било чисто и невероятно спекулиращо, сега е научна работа и въпросът вече не е дали някога ще бъде в състояние да увеличи нашите възможности на мозъка и конкретно на памет, но и кога ще успеем.

Като главна идея Теодор застъпва задачата да бъдат преодолени уврежданията на тези, които страдат от болестта на Алцхаймер или за преодоляване на обезценката провокирана от инсулт. Всичко това не трябва да е въпрос на спекулации, а тема по вземане на решения, това да се случи скоро.